USR și-a modificat statutul: Președintele partidului va fi ales prin vot direct de către toți membrii

USR și-a modificat statutul: Președintele partidului va fi ales prin vot direct de către toți membrii
Publicat: 14/07/2019, 09:58

La propunerea președintelui Dan Barna, Congresul USR a aprobat modificarea art. 55 din Statutul partidului, astfel încât președintele USR să fie ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat al membrilor USR.

Alegerea președintelui prin votul tuturor membrilor va fi realizată prin intermediul unei platforme IT colaborative, iar rezultatul va fi validat de Congresul USR. Mandatul președintelui este de maxim 4 ani, iar o persoană nu poate deține funcția de președinte mai mult de 10 ani, indiferent dacă anii sunt consecutivi sau nu.

„Am propus Congresului USR, și Congresul a acceptat, ca președintele partidului să fie ales prin votul direct, egal al tuturor membrilor, pentru că eu cred foarte mult în principiul ‵un om, un vot′. În acest fel, toți membrii – și cei din filialele care au avut rezultate bune și foarte bune în alegeri, și cei din filialele cu rezultate mai puțin bune – vor simți că au un cuvânt egal de spus în alegerea președintelui și nimeni nu se va simți descurajat, nu va avea impresia că votul său contează mai puțin decât votul unui coleg dintr-o filială înființată într-un județ favorabil USR. Noul mecanism asigură o largă reprezentativitate în partid și întărește democrația internă”, a afirmat Dan Barna, conform unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Amendamentul privind schimbarea sistemului de alegere a președintelui USR a întrunit 247 de voturi „pentru”.

O altă modificare adusă Statutului USR privește creșterea numărului de membri ai Biroului Național, de la 21 la 25, astfel încât să se asigure o mai bună reprezentare a opiniilor în cadrul executivului USR.

Din cei 25 de membri ai Biroului Național, unul este președintele USR, ales de toți membrii partidului, iar ceilalți 24 sunt aleși de Congresul USR, printr-un vot ponderat, adică se iau în calcul rezultatele obținute de filiale la ultimele alegeri.

Pe același principiu, Congresul a decis să crească de la 15 la 21 numărul maxim de membri ai birourilor filialelor județene.

Tot pentru o mai bună reprezentare a opiniilor, Congresul USR a aprobat schimbarea modului de alegeri pentru Biroul Național, în sensul introducerii votului preferențial pe liste de candidați, astfel încât locurile din Biroul Național să fie repartizate în funcție de numărul de voturi obținute de fiecare listă.

Alte amendamente la Statut adoptate în Congresul USR vizează posibilitatea de înființare a unei filiale comunale cu un număr de cinci membri USR, precum și dreptul filialelor de sector ale Bucureștiului de a-și alege delegații pentru Congres, asemenea filialelor județene.

De asemenea, Congresul USR a aprobat un amendament referitor la reducerea numărului minim de semnături ale membrilor pe baza cărora poate fi declanșat un referendum intern, în condițiile în care USR este singurul partid politic din România în care decizii cu impact major se pot lua prin consultarea internă a tuturor membrilor.

Congresul USR a votat și un amendament care vizează majorarea fondurilor alocate filialelor locale. Concret, cel puțin 32% din banii proveniți din subvenția de la stat vor fi distribuiți către filialele locale de sector, filialele județene, respectiv filiala București și organizația Diaspora.

Nu în ultimul rând, în ședința de sâmbătă a Congresului a fost decisă înființarea organizației USR Tineret, din care pot face parte toți membrii USR cu vârsta până în 28 de ani.

Barna a fost ales candidatul USR la prezidențiale, în Congresul de sâmbătă al partidului.

Tot sâmbătă a avut loc și Consiliul Național al PLUS. La finalul reuniunii, Dacian Cioloș a anunțat că a fost decis ca prezidențiabilul partidului să fie ales prin vot electronic de către toți membrii formațiunii, în perioada 22-27 iulie. Ulterior vor fi negocieri cu USR pentru a decide candidatul Alianței la prezidențiale.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Gestul INTERZIS la volan! NU ai voie să faci așa ceva în mașină
Cascadorie periculoasă la „Românii au Talent”. Autorul are 72 de ani
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Speranța de viață globală ar putea crește cu pâna la 5 ani până în 2050
×